Menu

Zijdehoen

Zijdehoenders zijn de kleinste van alle hoenders, eigenlijk een halfkriel. Ze wegen   o­ngeveer 1000 tot 1600 gram. De vorm van de zijdehoen komt het meest overeen met die van de Cochinkriel.

Rasomschrijving

het lichaam van de Zijdehoen is rond, de bevedering zacht, de huid donker en de oorlellen lichtblauw. De veren zijn zeer o­ngebruikelijk. Niet zoals bij gewone kippen met een webstructuur en de kleine weerhaakjes die zorgen voor stevige, starre veren. Daarom zien de veren van zijdehoenders eruit als dons of zijden haartjes en hebben ze het uiterlijk van een angora kat of –konijn.

De hennetjes hebben een bolstaande kuif en de haantjes hebben een typerende, achterwaarts staande kuif.

Karakter

Het zijdehoen heeft een zachtaardig karakter, is zeer rustig en vertrouwend van aard. Het zijdehoen is gemakkelijk handtam te maken en daarom ideaal voor gezinnen met (kleine) kinderen. De hanen zijn niet vechtlustig en kraaien niet vaak.

Geschiedenis

De zijdehoenders zijn hoogst waarschijnlijk o­ntstaan in China en in Europa geïmporteerd rond 1827. Via diverse handelsroutes werden de zijdehoenders bekend o­nder verschillende namen. Vooral op markten waren ze zeer populair, daar werden ze verkocht als een kruising tussen een kip en een konijn. 

Wist je dat:

-          De Zijdehoen zo’n betrouwbare broedster is, dat ze vaak worden ingzet als pleegmoeder voor het uitbroeden van fazanten eieren?
-          De oorlellen van de zijdehoen bijna regenboogkleurig zijn?
-          Ze 5 tenen hebben in plaats van de gebruikelijk 4?

Rasbehoud

In 1968 hebben een paar liefhebbers van het Zijdehoen de koppen bij elkaar gestoken en de Zijdehoenclub opgericht. In 2016 hebben de ± 145 leden o.a. een gezellige club, een clubshow en goede kwaliteit zijdehoenders en zijdehoenkrielen in vele kleuren.