Menu

Hangoordwerg

De Nederlandse Hangoordwerg is een Nederlands konijnenras Hij ziet er net zo uit als een Franse Hangoor, maar dan in het klein. Een hangoordwerg is erg geliefd en ook bekend in het buitenland. Een bijzonder kenmerk van de Hangoordwerg zijn de lange oren.

Rasomschrijving

Het hoofd van het konijn is kort en krachtig met een breed voorhoofd. De hals is kort en krachtig en heeft geen zichtbare nek. Het normale gewicht van de Nederlandse Hangoordwerg is 1,5 tot 1,9 kg. Het maximale gewicht is 2 kg. Een bijzonder kenmerk van Nederlandse Hangorendwergen zijn hun lange, hangende oren.

Karakter

Hangoordwergen zijn vriendelijk en goedaardig met een gemiddeld levendig temperament. Door kun vriendelijke karakter en kleine omvang zijn deze konijnen erg gewild als huisdier. In vergelijking met andere rassen laten ze zich makkelijk optillen.

Geschiedenis

De Nederlandse Hangoordwerg is ontstaan in 1952 en is een van de meest populaire konijnenrassen om mee te fokken.

In 1964 werden de eerste Hangoordwergen gepresenteerd op een Nederlandse show in Den Bosch. Hoewel de dwergen toen dicht bij het gewenste uiterlijk kwamen, waren de nakomelingen nog steeds erg verschillend in grootte, vorm en oren.

Pas in 1973 was het ras van volbloeddieren compleet.

Wist je dat:
-          Het Nederlandse Hangoordwerg in de meeste landen hoort tot de top tien van populaire konijnenrassen?
-          De oren van een Hangoordwerg 22 – 28 cm lang worden?
-          De oren van een Hangoordwerg niet direct bij de geboorte hoeven te hangen? Dit kan wel 12 weken duren!

Rasbehoud

De NHDC (Nederlandse Hangoor Dwergen Club) is een speciaalclub die is opgericht op 18 oktober 1970 en is aangesloten bij de Kleindierliefhebbers Nederland (K.L.N.). NHDC zorgt ervoor dat het ras gepromoot wordt en dat de kwaliteit wordt verbeterd.