Menu

Franse Hangoor

De Franse hangoor is een kruising tussen een Engelse hangoor en een Vlaamse reus. De Vlaamse reus is het allergrootste konijnenras ter wereld. Franse Hangoren staan ook wel bekend om hun vriendelijkheid.

Rasomschrijving

De Franse hangoor heeft een volle achterhand, hoe minder botten men voelt hoe beter. De nek is kort en krachtig ontwikkeld en de schouderpartij is breed. De benen van de Franse hangoor zijn kort, stevig, dik, grof en gespierd. Het gewicht van de Franse hangoor ligt tussen de 5 en 6,5 kg. De beharing van de Franse hangoor is dik, zacht en glanzend en heeft veel onderwol. De pels is iets langer dan andere grote konijnenrassen. De Franse hangoor heeft een mooie dikke gedrongen kop met goed ontwikkelde wangen. Een gebogen neusrug is een belangrijk raskenmerk.

Karakter

Franse Hangoren zijn vriendelijke reuzen en zijn echte Franse charmeurs. Waar vrijwel alle andere konijnenrassen van nature schichtig en schuw zijn, zijn Franse hangoren voor niets en niemand bang. Hun gedrag wordt wel vergeleken met dat van hondenpups, omdat ze nieuwsgierig en ondernemend zijn en vooral omdat ze graag achter mensen aanlopen. Ze zoeken zelf contact, bedelen om aandacht en aaitjes over hun kop. En Franse hangoren zijn onverstoorbaar.

Geschiedenis

De Franse hangoor is tot stand gekomen door een Engelse hangoor te kruisen met de Vlaamse reus. De Vlaamse reus is het allergrootste konijnenras ter wereld. Er wordt aangenomen dat de Vlaamse reus afstamt van een ander groot konijnenras, de Patagoniër, die inmiddels uitgestorven is. De Patagoniër kwam ook veel voor in Frankrijk en België. De Franse Hangoren die toen ontstonden uit kruisingen waren wat lichter van bouw dan de Franse Hangoren die we tegenwoordig kennen; de Franse Hangoren waren overwegend wildkleurig. De Franse hangoor met vlekken is ontstaan door eenkleurige Franse Hangoren te kruisen met de Lotharinger. Rond de eeuwwisseling waren er vrijwel in heel Europa Franse Hangoren. De Franse hangoor is in Nederland in 1907 erkend en opgenomen in de rasstandaard. De Engelse hangoor is in Nederland in datzelfde jaar erkend en maakt dus samen met de Franse hangoor het oudste hangoorras in Nederland.

Wist je dat:

-          De oormaat van de Franse hangoor tussen de 35 en 45 cm ligt?
-          Franse Hangoren gerust 8 kg kunnen wegen?
-          Franse Hangoren onderling eenvoudig te koppelen zijn?
Zelfs 2 mannetjes, terwijl dit bij andere rassen not done is?

Rasbehoud

De "Hangoor fokkersclub" heeft als doel om de 4 grote hangoorrassen die men in Nederland fokt te verbeteren, ook is het de bedoeling de vriendschapsbanden tussen de fokkers van de rassen steviger aan te halen.