Menu

Kalkoen

De Rode Bourbon is een kalkoenen en heeft zijn naam te danken aan de kleur van de veren en streek waar hij vandaan komt: Bourbon Country in Kentucky. Kenmerkend voor de kalkoen zijn hun de kale kop en de keel- en neuslellen.

Rasomschrijving

De Red Bourbon wordt gekenmerkt door zijn bronskleurig verenkleed en de naakte rode kop, met vlezige blauwe en rode lellen aan beide kanten van zijn snavel en het geluid dat hij voortbrengt.

Een volwassen kalkoen heeft tussen de 5000 en 6000 veren, verspreid over zijn hele lichaam. Het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes is vooral aan de kleur te zien: mannetjes zijn veel kleurrijker dan vrouwtjes. Daarnaast hebben mannetjes ook nog sporen en een baard; beide geslachten worden geboren met een kleine knop aan de achterkant van poten, maar bij het mannelijke geslacht begint dit al snel te groeien tot een gebogen en puntige spoor die wel 5 cm lang kan worden.

Karakter

Kalkoenen zijn over het algemeen tamme, vriendelijke dieren. Doe ze geen kwaad, want ze hebben een uitstekend geheugen en ze kunnen weerbaar zijn: ze pikken, krabben en delen klappen uit met hun vleugels.

Geschiedenis

De Red Bourbon is een eeuwenoud cultuurras wat van oorsprong uit Amerika komt. Het verhaal gaat dat voor de komst van de blanken, de Indianen deze kalkoenen al als cultuurras hielden. Onder andere de staartveren werden gebruikt om hun hoofdtooien mee op te sieren. In de 16e en 17e eeuw werden ze met Spaanse schepen naar Europa overgebracht. De haantjes wogen vroeger in de hoogtijdagen 15 kilo, de hennen 8,2 kilo. In die tijd - rond 1930 - was het een belangrijk ras in de Amerikaanse kalkoenenhouderij. Gaandeweg verloren deze kalkoenen aan gewicht, maar tegenwoordig zijn er weer enkele fokkers die dergelijke zware kalkoenen weten te produceren. De rode Bourbon behoort met 5000 broedvogels in Amerika tot de zeldzame rassen. 

Wist je dat:

-          Kalkoenen kunnen uitgroeien tot een hoogte van ruim een meter?
-          Een volwassen kalkoen al gauw tien kilo weegt?
-          een kalkoen een loopsnelheid van wel 40 km/h kan halen en ze met snelheden kunnen vliegenvan rond de 90 km/h.

Rasbehoud

/