Menu

Vlaamse reus

De Vlaamse reus is een Belgisch konijnenras dat al raszuiver was in de 19e eeuw. Zijn oorsprong ligt waarschijnlijk in het Oost-Vlaamse Gent. Het dier dankt zijn naam aan zijn grootte en zwaarte. In Duitsland werd de Vlaamse reus in 1937 omgedoopt tot Duitse reus en werden ze nog zwaarder gefokt.

Rasomschrijving

Eenmaal volwassen weegt het dier 6 tot 7,5kg (ter vergelijking: een wild konijn weegt 1,2 tot 2,5 kg.) De oren zijn minimaal 17 cm en maximaal 21 cm lang. Hangende oren zijn niet toegelaten. Kort gebouwde dieren zijn uit den boze; de lichaamslengte van een goedgebouwde Vlaamse reus bedraagt minstens 65 cm.

Karakter

Vlaamse reuzen zijn zeer kindvriendelijk, de meesten hebben immers een rustig, lui en goed karakter en hebben veel geduld.

Geschiedenis

Tussen 1825 en 1880 zorgden Gentse konijnenkwekers voor de ontwikkeling van een zeer groot konijnenras. Oorspronkelijk werd dit dan ook Gentse reus genoemd. Wekelijks werden er wedstrijden gehouden voor de zwaarste konijnen. Hiermee werd gericht verder gekweekt, wat leidde tot het ontstaan van een zeer zwaar ras. Eind 19e eeuw werd het ras geëxporteerd naar Duitsland, waar er verder mee geselecteerd we rd. In 1937 kreeg de Duitse reus dan zijn naam. De huidige Vlaamse reuzen zouden op hun beurt terug beïnvloed zijn door de Duitse reuzen.

Het ras werd opgenomen in de eerste Duitse standaard in 1893. De eerste Nederlandstalige standaard dateert pas van 1995.

In Nederland is het ras erkend sinds 14 november 1848.

Wist je dat:
-          Er geen gevlekte Vlaamse Reuzen bestaan?
-          Een Vlaamse Reus volgens de rasstandaard minimaal 6 kg moet wegen?
-          Er zelfs Vlaamse Reuzen zijn gewogen van meer dan 10kg?

Rasbehoud

Nationale Vlaamse Reuzen Club is een speciaalclub voor fokkers en liefhebbers van de Vlaamse Reus met als doel het verbeteren en in stand houden van de Vlaamse Reus.