Menu

Hollandse Kuifhoen

Het Hollandse Kuifhoen is een van de oudste Nederlandse rassen en heeft z'n unieke uiterlijk te danken aan een knobbel op de schedel: een afwijking met schitterende gevolgen.

Rasomschrijving

Kuifhoenders zijn sierlijke hoenders. Bij de hennen is de kuif bolrond, bij de hanen is de kuif, als gevolg van een andere structuur van de veren, meer afhangend. Hoewel een grote kuif wordt gevraagd moet er wel altijd sprake van zijn dat de ogen vrij zicht hebben. Wel vereisen zij meer aandacht dan een "gewone kip". Door de grote kuif vragen zij een schuilgelegenheid bij regenachtig weer. Diezelfde kuif vraagt regelmatige controle op ongedierte.

Karakter

Kuifhoenders zijn levendige, sierlijke en aanhankelijke hoenders.

Geschiedenis

De Nederlandse Kuifhoenders behoren tot de oudste hoenderrassen van Nederland. Er bestaan reeds afbeeldingen van deze hoenders op schilderijen uit de 16e en 17e eeuw. De oudste bekende afbeelding is van een zwarte witkuif vindt men op een schilderij uit 1657 van Monckfhorst.

Wist je dat:

-          De kuifhoen eeuwen geleden gebruikt werd als relatiegeschenk?
-          De kuifhoen een van de meest sierlijke hoenders is die er bestaan?
-          De kuifhoen gerekend mag worden tot de oudste cultuurrassen van Nederland? En daar mogen we trots op zijn!

Rasbehoud

De Nederlandse Kuif- en Baardkuifhoenderclub (NKBC) is een landelijke speciaal club van fokkers van Hollandse Kuifhoenders en Nederlandse Baardkuifhoenders, zowel in groot als in kriel. Door lid te worden van de NKBC leveren fokkers van deze hoenders een bijdrage tot het in standhouden van deze eeuwenoude rassen.