Menu

Hollander

De Hollander is een van de oudste konijnenrassen. Het is een Engels ras, maar de verre voorouders komen uit Nederland en het noorden van België waar ze werden gefokt onder de naam Brabander.

Rasomschrijving

Een Hollander heeft een gedrongen, vrij fors lichaam met relatief korte poten. De kop is kort, bolvormig, breed, met goed gevulde wangen. Ze heeft een witte bles, witte voorhand en witte achtervoetjes. De meest voorkomende vachtkleur is zwart maar er zijn ook andere goedgekeurde kleuren. Het is moeilijk om goed getekende Hollanders te fokken.

Karakter

Hollanders hebben een vrij rustig en meegaand karakter en zijn vanwege het formaat erg handzaam.

Geschiedenis

De Hollander is samen met de Klein Zilver en de Tan een van de oudste konijnenrassen die we kennen. De typische tekening was honderden jaren geleden al bekend. Er zijn schilderijen uit de 15e eeuw waar al konijnen op afgebeeld staan met een hollandertekening. Dit ras stamt uit Engeland maar de verre voorouders stammen wel uit Nederland en het noorden van België. Al in 1870 zag men het ras op tentoonstellingen en negen jaar later werd in Engeland een rasclub opgericht. De Hollander heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van o.a. Witte Wener, Japanner, Alaska, het Pooltje en Hussemer Blauwoog

Wist je dat:

-          De Hollander een echt sportras is, wat wil zeggen dat ze nooit gefokt zijn voor het vlees of de vacht?
-          Hollanders met een goede verzorging erg oud worden? Soms wel 18 jaar!

Rasbehoud

De Hollanderclub is opgericht op 5 sept 1920