Menu

Piétrain

De Piétrain, een Belgisch varkensras, ontstond door kruisingen van het Belgisch Landras met Engelse Berkshires. Deze Berkshires werden na de Eerste Wereldoorlog ingevoerd omdat er in Belgie een groot tekort was aan fokvarkens.

Rasomschrijving

Het Piétrain varken heeft een hoog slachtrendement en een beperkt percentage vet in het vlees, het heeft sterk ontwikkelde rugspieren en stevige hammen. Opvallend is de bilpartij. De varkens zijn drager van de dikbilfactor. De Piétrain is kleiner dan de varkens van het Belgisch landras.

Karakter

Het Piétrain varken houdt er erg veel van om een modderbad te nemen. Het zorgt niet alleen voor afkoeling, maar werkt ook als beschermlaag tegen de zon en vliegen. Het is en erg stressgevoelig ras en voelt zich het prettigst als hij op een omheind stuk grond kan ronscharrelen en lekker in de grond kan wroeten met zijn snuit.

Geschiedenis

Het Piétrain varken is in 1920 ontstaan in België. Tot 1950 kwam dit varkensras alleen voor in en rondom de plaats Petrem (In het Frans: Piétrain). Sinds 1950 wordt het ras gebruikt in de commerciele varkenshouderij in Belgie maar ook daarbuiten. Rond 1960 werden de eerste Piétrains in Nederland geïmporteerd. Omdat het ras  echter stressgevoelig was werd in de jaren tachtig gezocht naar goede kruisingen met stressresistente Large White (Yorkshire) varkens.

Wist je dat:

-          Een Piétrain big wel 500 gram per dag kan groeien?
-          De Piétrain gezien wordt als het meest gespierde varkensras ter wereld?

Rasbehoud

De Vlaamse Piétrainfokkerij (VPF) is begin 2015 gestart en wordt gedragen door de Piétrainfokkers zelf, de KI-centra, de varkenshouders en de slachthuizen. Zij houden zich bezig met o.a. bijhouden van stamboeken voor raszuivere fokvarkens van alle rassen.