Menu

Lotharinger

Het grootste konijnenras na de Vlaamse reus is de Groot Lotharinger. Kenmerkend voor de Lotharinger is de bijzondere tekening op een verder stralend witte vacht.

Rasomschrijving

Het lichaam is lang en breed. De rugbelijning is, in rust, recht met een brede soepel afgeronde achterhand. Het beenwerk is niet lang, maar wel fors en sterk. De kop is krachtig ontwikkeld, breed voorhoofd, goed ontwikkeld neusbeen, brede snuitpartij en een goed ontwikkelde onderkaak en wangen. De volwassen Groot Lotharinger moet een minimum gewicht hebben van vijf kilogram. Ideaal is zes kilogram of zelfs meer. Er is geen maximum gewicht.

Karakter

Lotharingers hebben over het algemeen een erg rustig karakter. Met genoeg aandacht en een goede leefomgeving worden het hele lieve gezelschapsdieren, waar zowel kinderen als volwassenen van kunnen genieten.

Geschiedenis

Dit ras is aan het eind van de 19e eeuw in de streek rond Lotharingen tot stand gekomen door het kruisen van Vlaamse reuzen, forse Franse hangoren en gevlekte slachtkonijnen, die destijds veel in Frankrijk gehouden werden.
Deze kruisingen hadden in eerste instantie niet als doel een mooi konijn te fokken, maar een nieuw vleesras met de lengte van een Vlaamse reus, de forsheid van een (Franse) Hangoor en het weerstandsvermogen van de slachtkonijnen. Vanaf de jaren 20 werd het ras in vrijwel alle landen in Europa gehouden. In de Verenigde Staten werden aan het begin van de vorige eeuw de eerste Lotharingers geïmporteerd. Deze werden Amercan Checkered Giants genoemd en zijn alleen erkend in de zwarte en blauwe vachtkleur. Ook Engeland heeft zijn "eigen" Lotharinger: de Giant Papillon of French Butterfly. Het ras werd pas in 1994 in Engeland erkend en mag er in elke vachtkleur gefokt worden.

Wist je dat:

-          Lotharingers een minimale oorlengte hebben van 16 cm?
-          Dit ras in België een Reuzenvlinder wordt genoemd?

Rasbehoud

De Lotharinger club behartigt de belangen van drie konijnen rassen, allen met het zo kenmerkende tekenings patroon, de groot- en klein Lotharinger en de jongste loot de Lotharinger dwerg. Onze doelstelling is het op niveau houden of verbeteren van de raskenmerken van de Lotharinger populatie in Nederland en het stimuleren van het houden en fokken van Lotharingers.