Menu

Kwaker

Kwakers zijn kleine gedrongen eendjes met een nagenoeg horizontale lichaamshouding. Ze zijn vaak erg tam en heel luidruchtig. Vroeger werden kwakertjes gebruikt als ‘lokeenden’.

Rasomschrijving

De romp is kort, klein en breed. De rug is kort, breed en van bovenaf gezien eivormig. De borst en buik zijn vol en rond, ook in het achterlijf. De kop is in verhouding met de romp vrij fors met een brede schedel, goed rond met gewelfd voorhoofd, flink ontwikkelde wangen, vol in keel.

Karakter

Kwakertjes staan bekend als hele fijne gezelschapsdieren, omdat ze zich zo makkelijk aanpassen en geen angst kennen voor mensen. Ze moeten wel kunnen beschikken over voldoende water, bij voorkeur in een niet al te diepe, kleine vijver waar ze eenvoudig in en uit kunnen.

Geschiedenis

Waar de Kwaker is ontstaan, valt niet meer na te gaan. Men beschouwde deze eendjes, welke in het buitenland in het begin van de 19de eeuw er reeds precies zo uitzagen, als van Hollandschen oorsprong. Het is echter niet uitgesloten, dat deze dwergeenden door zeevaarders naar ons land zijn gebracht. In de 17de eeuw werd er zoveel door zeevaarders aangevoerd, dat het zeer goed kan bestaan, dat men deze diertjes ook ergens in verre landen heeft aangetroffen……”.

Wist je dat:

-          De snavel zo’n 27-30 mm lang is?
-          Kwakers wel 10-15 jaar oud kunnen worden?
-          Kwakers vroeger gebruikt werden om wilde eenden in kooien te lokken?

Rasbehoud

De Nederlandse vereniging van Gedomesticeerde Watervogelfokkers is opgericht op 7 januari 1984 en zij stelt zich ten doel de belangstelling op te wekken voor het fokken en het veredelen van gedomesticeerde watervogelrassen.