Menu

Shetlandpony

De Shetland pony is zeer sober. Hij staat nog dicht bij de natuur en onderscheidt zich van andere paarden- en ponyrassen door de zware winterbeharing. Hij kan zonder bezwaar het gehele jaar buiten blijven, als hij maar een droog beschut plekje ter beschikking heeft.

Rasomschrijving

De Shetlandpony wordt (in verhouding tot zijn grootte) gezien als een van de sterkste pony's en paarden van de wereld. Hij is goed aangepast aan het gure klimaat op de Shetlandeilanden. Aan zijn bewegingen is dit goed merkbaar. Hij tilt zijn benen op een specifieke manier op, het resultaat van het leven in een rotsachtige omgeving.

De oren zijn klein, zodat er niet te veel warmte verloren gaat in de winter. Het hoofd mag niet te groot zijn en moet een recht of concaaf (hol) profiel hebben. Het lichaam is gerond met een korte en enigszins holle rug. De shetlander heeft een dikke, lange maantop en staart en dikke manen. De benen zijn kort en sterk. Rond de vetlokken bevindt zich langere beharing. De hals is kort, zwaar en sterk. Ze hebben een schofthoogte van maximaal 1.07m.

Karakter

Shetlanders worden nogal eens ervaren als eigenwijze en lastige pony's, dit heeft meestal met de opvoeding te maken. Vaak worden de pony's als veulen gekocht en niet goed opgeleid. Als een veulen geen goede, consequente opvoeding krijgt dan leidt dat tot karakterproblemen. Shetlanders zijn werklustig, nieuwsgierig en leren graag nieuwe dingen. Ze zijn slim en mede door hun nieuwsgierigheid willen ze weleens aan de verkeerde kant van de omheining staan.

Geschiedenis

De eerste herkomst van de shetlander is onbekend maar deze pony's leven al eeuwen op de Shetlandeilanden tweehonderd kilometer ten noorden van Schotland. Vermoedelijk is het al een zeer oud ras. Intussen is de Shetlandpony ook al ruim honderd jaar in Nederland aanwezig en heeft in ons land een grote opgang gemaakt.

Wist je dat:
-          De Shetlandpony in verhouding het sterkste paardenras ter wereld is?
-          De Shetlandpony ooit in Nederland geïntroduceerd is als de vervanger van de trekhond?
-          De Falabella nog kleiner is dan een Shetlandpony?

Rasbehoud

De fokkerij vindt plaats binnen de reglementen van het Nederlands Shetland Pony Stamboek (NSPS), dat in 1937 is opgericht en daarmee ook het oudste ponystamboek in Nederland is.