Menu

Dwerggeit

De Dwerggeit is een compacte, enigszins grof gebouwde geit. Ze komen zowel gehoornd als ongehoornd voor. Het zijn echte kindervrienden die oorspronkelijk uit Midden- en West Afrika komen.

Rasomschrijving

Een volwassen vrouwelijke West-Afrikaanse dwerggeit is ongeveer 50 centimeter hoog. De beharing is kort, dicht en glanzend. De rug moet mooi recht zijn en de buiklijn loopt naar achteren toe iets af. De staart ligt vlak tegen het kruis. Het beenwerk is droog, krachtig en goed vierkant geplaatst. De horens zijn klein en iets naar achteren toe gebogen.

Karakter

Dwerggeiten zijn vanwege hun geringe afmeting en aanhankelijke karakter populaire dieren voor de kinderboerderij. Het zijn uitstekende kindervrienden. Ze zijn wel heel actief en hebben veel speelruimte nodig. Geiten zijn heel goede klauteraars. Ze hebben graag een boomstronk, rotsblokken of andere mogelijkheden om te klimmen in hun verblijf.

Geschiedenis

Oorspronkelijk komt de dwerggeit uit Midden- en West-Afrika. Daar was het een forsgebouwd geitenras, omdat de dieren voor hun vlees werden gehouden. Rond 1960 werd de dwerggeit naar Nederland gehaald. Daar zorgde men door te fokken dat het kleine, slankgebouwde en beweeglijke dieren werden.

Wist je dat:
-          De dwerggeit wel 15-20 jaar kan worden?
-          De kleuren schimmel, lakenvelder, abrikoos, isabel, camel, black & tan zeldzaam zijn?

Rasbehoud

De Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG)  zorgt voor het bewaren van de raskenmerken en het verbeteren van de gebruikseigenschappen van het geitenras.