Menu

Loopeend

De (Indische) loopeend, ook wel flesseneend genoemd, heeft een eigen verschijningsvorm, die je bij geen andere eendensoort tegenkomt. Het is een eend die ver afstaat van alle andere eendenrassen door zijn opgerichte elegante houding, rechtop lopend en rennend.

Rasomschrijving

Kenmerkend is onder meer dat ze niet vliegen maar hoogopgericht rondlopen. De rompbouw is flesvormig en heeft weinig borst. Vrouwtjes worden ongeveer 50 cm lang en mannetjes tot 66 cm, gemeten van kruin tot staart. Ze wegen tussen de 1,4 en 2,3 kilogram. De kleur van het verenkleed varieert van bont, wit tot zwart. Mannetjes zijn te herkennen aan een kleine krul in de staart. Vrouwtjes hebben deze niet!

Karakter

Loopeenden zijn niet veeleisend, ze zijn intelligent en je kunt ze veel leren. Ze blijven vaak dicht bij elkaar, waardoor je ze zelfs zou kunnen hoeden.

Geschiedenis

Het ras is afkomstig uit Zuidoost-Azië waarbij onze voormalige kolonie Nederlands Indië een belangrijke rol speelde. De eerste importen naar West-Europa kwamen via de Engelsen, tenminste als we de Engelse literatuur volgen, rond 1840 in Whitehaven, Cumberland, terecht. Andere bronnen geven aan dat mogelijk de eerste dieren in Nederland in de vorm van Bali-eenden, loopeenden met kuif, zijn geïmporteerd. Het is in ieder geval zeker dat het huidige Indonesië het land van oorsprong is. De loopeend werd daar gehouden als productie-eend. Het ras kwam daar al eeuwen voor, ze zijn zelfs afgebeeld in steen in tempels die al meer dan twintig eeuwen oud zijn.

Wist je dat:

-          Loopeenden een bijzonder hoge leg hebben van zo'n 150 tot 200 eieren per jaar en soms zelfs meer?
-          Loopeenden hun eieren leggen op de meest uitlopende plekken, ze maken geen nesten maar leggen eieren in een ondiep gat met veren.
-          Alleen de vrouwtjes kwaken, mannetjes maken een schor zacht geluid.
-          Loopeenden zelfs vliegen vangen!?

Rasbehoud

/