Menu

Friese melkschaap

Het Friese Melkschaap staat bekend om haar rijke melkgift en uitstekende moedereigenschappen. Melkschapen zijn zeer vruchtbaar, geven weinig geboorteproblemen en werpen 2 a 3 jongen.

Rasomschrijving

Het Friese melkschaap heeft een grote, maar smalle wigvormige romp, weinig spieren en fijne, stevige benen. Ze hebben een lange en tengere hals, de neus is licht gebogen, de oren zijn licht en breed en de kale staart reikt tot de hak. Verder zijn de ogen groot, sprekend en bruin en zijn de neus, lippen en bek bleek. Friese melkschapen hebben een gewicht van ca. 75 kilo.

Karakter

Het Friese Melkschaap is uniek qua karakter. Ze komen vanzelf naar het hek. Ik heb geen hond nodig om ze bij elkaar te drijven, wanneer ik roep komen ze. Ze zijn heel snel mensgericht

Geschiedenis

Het Frysk Melkskieppe Stamboek is in 1908 opgericht en is hiermee het oudste schapenstamboek van Nederland. Het doel is het in standhouden en verbeteren van het Fries Melkschaap.

Zo’n 40 jaar geleden was dit ras bijna uitgestorven maar gelukkig zijn er in Friesland en Zeeland een aantal zeer enthousiaste fokkers geweest die dit ras in stand hebben gehouden. Momenteel zijn er circa 9000 dieren in het stamboek geregistreerd.

Wist je dat:
-          Het Friese Melkschaap per jaar ongeveer 500 liter melk kan produceren?
-          Melkschapen zelfs weleens vierlingen krijgen?
-          Friese Melkschapen aan de hals soms twee belletjes hebben bungelen? Maar ze alleen zichtbaar zijn als het schaap net geschoren is?

Rasbehoud

Het Frysk Melkskieppe Stamboek is het oudste stamboek dat melkschapen registreert (al sinds 1908). De Nederlandse Vereniging Professionele Melkschapenhouder  (NVPM) is de belangenorganisatie voor de beroepsmatige melkschapenhouder. De vereniging zorgt voor uitwisseling van praktijkinformatie en bevordering van onderzoek. Daarnaast vertegenwoordigt zij de leden daar waar noodzakelijk is.