Menu

Europese dwergezel

Dwergezeltjes zijn erg sociale dieren en houden van aandacht. Van nature komen ezels in kuddes voor, dus vandaar dat ezels in gevangenschap ook zelden alleen worden gehouden.

Rasomschrijving

De dwergezel is een klein ezelras met een schouderhoogte van niet hoger dan 91 cm Ezels zijn te herkennen aan hun lange oren en korte manen en de lange pluim die aan de staart zit. 

Karakter

Ezels zijn oplettende en voorzichtige dieren, zij weigeren iets te doen dat hen gevaarlijk lijkt. Mede dankzij hun handzame formaat en hun zachte karakter zijn ze ook voor kleine kinderen een fijn huisdier. Een mini-ezel is zelfs in staat een klein karretje te trekken!

Geschiedenis

De wilde ezel komt van nature voor in noord Afrika en het Arabisch schiereiland. Het dwergezel ras komt van oorsprong van Sicilië en Sardinië.

Deze ezeltjes komen oorspronkelijk van Sardinië en Sicilië. Dit ras is van oorsprong klein en dus niet door menselijk ingrijpen klein gefokt! Door hun formaat waren zij bijzonder goed geschikt om over de smalle bergpaadjes goederen te vervoeren en op het land te werken. Echter door de komst van de gemotoriseerde landbouwwerktuigen werden de ezels overbodig en stierf het ras bijna uit.

Wist je dat:

-          Een ezel eigenlijk heel slim is? Omdat een ezel bv in een situatie die hij niet vertrouwd zal blijven staan en goed zal bedenken wat hij gaat doen, in tegenstelling tot een paard die weg zal rennen.
-          Mannelijke ezels ‘ezelhengsten’ en vrouwtjes ‘ezelinnen’ heten?
-          Jonge ezeltjes binnen dertig minuten na de geboorte al kunnen staan en meelopen met de rest?

Rasbehoud

De Vereniging het Nederlands Ezelstamboek is opgericht in 1976 met als doel de gezondheid, het welzijn van alle ezelrassen in Nederland te bevorderen