Menu

Noord-Hollandse hoen

Noord Hollandse hoenders behoren tot de zware vleesrassen. Ze heeft haar naam te danken aan haar kleur – die van een afstand een blauwachtige tint heeft – en de Nederlandse provincie waar het ras oorspronkelijk gefokt is: Noord-Holland.

Rasomschrijving

Ze hebben een enkele, rechtopstaande kam en hebben een diepe en brede borst. Het ras is erkend in één kleurslag: koekoek. Bij de hanen is de kleur beduidend lichter dan bij de hennen. De kop en oren zijn rood en de poten wit, de oogkleur is altijd oranjerood.

Karakter

Net als bij alle andere vleesrassen, is de Noord Hollandse Blauwe erg rustig. Dit heeft twee oorzaken:

1.       Door hun grote, forse lichaam is bewegen en vliegen wat lastiger dan bij kleine krielkippen met een lichtere lichaamsbouw.

2.       Om een ras te kweken dat snel groeit en een flinke vleesopbouw heeft is het van belang dat het een rustig ras is. Hoe meer een dier beweegt, vliegt of nerveus karakter vertoont, hoe meer energie dit kost en er dus minder energie gebruikt kan worden voor de opbouw van goede bevlezing.

Geschiedenis

Het ras gekweekt in Assendelft, een dorp in de gemeente Zaanstad, en is aan de begin van de twintigste eeuw voor het eerst beschreven. Ze werden vooral gefokt, omdat er in die periode vanuit Amsterdam veel vraag naar was. Ze zijn ontstaan uit kruising tussen lokale (onbekende) vleesrassen en Mechelse hoenders uit België.

Wist je dat:
-          In 1977 het laatste grote fokbedrijf van Noord-Hollandse blauwen werd gesloten?
-          De Noord-Hollandse Blauwe nu dus een zeldzaam Nederlands kippenras is?
-          De hanen wel 4 kg kunnen worden?

Rasbehoud

De Assendelfter en NoordHollandse Blauwen Club is in 1981 opgericht en heeft tot doelstelling het in stand houden, verbeteren en verbreiden van de Assendelfters, Noord-Hollandse Blauwen en hun krielvormen.