Lakenvelder
De Lakenvelder is van oorsprong een duurzame dubbeldoelkoe, wat wil zeggen dat ze zowel voor het vlees als voor de melk wordt gehouden. De Lakenvelder heeft een zeer vriendelijk karakter en kenmerkt zich door haar bijzondere aftekening: een witte band rond haar middenhand.
Rasomschrijving
Lakenvelders zijn fijn gebouwd en veelal ook kleiner van stuk dan de andere Nederlandse veerassen. De dieren hebben een sprekende kop met vluchtige horens, een dunne huid met een fijne beharing en een gepigmenteerde tong. Ze worden vooral gehouden als zoogkoeien en voor de vleesproductie. De voor- en achterhand zijn zwart of rood van kleur. Er mogen geen witte aftekeningen voor komen aan kop en ledematen.
Karakter
De lakenvelder heeft een zeer vriendelijke karakter en zorgt nauwelijks voor problemen. Door het vriendelijke karakter, de goede voederomzetting en het gemakkelijk afkalven is de lakenvelder uitermate geschikt voor een kinderboerderij. Ook worden Lakenvelders steeds populairder bij natuurbegrazingsprojecten.
Geschiedenis
Lakenvelder getekende runderen bestaan al heel lang. Al in de 12e eeuw werd er over geschreven en de eerste afbeelding van een rund met een laken die bekend is, is een schilderij dat dateert uit de periode 1430-1450.
Sinds de 17e eeuw (en waarschijnlijk nog wel eerder) liepen er in ons land al lakenvelders rond. Deze waren ‘ontstaan’ door selectief fokken. Het is niet bekend of deze dieren direct van het oude, wilde vee afstammen.
Wist je dat:
- Lakenvelders probleemloos tien jaar of ouder kunnen worden?
- De Lakenvelder in de 20ste eeuw bijna uitgestorven was?
- Er maar 2 kleurslagen bestaan? Zwart-wit en rood-wit?
Rasbehoud
De Vereniging Lakenvelder Runderen (VLR) is opgericht in 1997 en stelt zich ten doel het Lakenvelder runderras in Nederland en daarbuiten in stand te houden.