Menu

Kaapse eend

Kenmerkend voor de Kaapse eend, ook wel (tamme) Muskuseend genoemd, zijn de rode wratten rond de ogen, die bij de wilde Muskuseend veel minder aanwezig zijn. Het mannetje (de woerd) is tweemaal zo groot als het vrouwtje.

Rasomschrijving

De Kaapse eend is een grote vogel die in verhouding niet zwaar is, maar die wel korte poten en grote voeten heeft. Ze wegen gemiddeld tussen de 3000 en 4500 gram en bereiken een lichaamslengte van 66 tot 84 cm. Desondanks kunnen de vrouwtjes vaak voortreffelijk vliegen, terwijl de woerden er vaak meer moeite mee hebben.

Gedomesticeerde Muskuseenden komen in veel kleuren voor, waarvan de bonte (zwart-witte) kleur het bekendste is.

Karakter

Ze zijn zeer tam en erg sympathiek, toch kunnen ze soms opdringerig overkomen.

Geschiedenis

De Spaanse ontdekkingsreizigers die de Muskuseenden in de zestiende eeuw vanuit Midden- en Zuid-Amerika mee naar Europa namen, wisten dat ze op de terugtocht geen honger hoefden te lijden. Ze hadden bovendien iets om mee thuis te komen: een makkelijk te houden, gedomesticeerd dier waar veel vlees aan zit.

De eenden die ze van Peru tot aan Mexico aantroffen, bleken bovendien bijzonder lekker te smaken, een culinaire delicatesse die nog altijd de wereld rond gaat onder de naam Barbarie eend.

De oorspronkelijke naam - in het Engels Muskavyduck – verwijst niet naar Moskou, zoals wel eens wordt beweerd, maar naar de Miskito indianen in Nicaragua en Honduras, of naar de Muisca, een Colombiaanse indianenstam. In elk geval dienden de eenden in dat deel van de wereld al eeuwen geleden voor de voedselvoorziening en waren ze vooral ook in trek vanwege hun hoge vruchtbaarheid, waardoor ze zich snel konden vermeerderen, soms wel met drie nesten per jaar.

Wist je dat:

-          Een gedomesticeerde Muskuseend zo'n 200 eieren in haar leven legt?
-          De Kaapse eend soms wel dertig eieren per nest legt, maar meestal broedt de eend zo’n tien tot zestien eieren uit.
-          Kaapse eenden graag op stok gaan, net als kippen?

Rasbehoud

/