Menu

Brilschaap

Een sober bergras met een opvallend uiterlijk. Brilschapen hebben een rustig karakter en zijn gemakkelijk te houden. Bijzonder aan dit ras is dat ze het hele jaar door vruchtbaar is.

Rasomschrijving

Het Brilschaap is matig bespierd en heeft geen zware voorhand. Ze heeft een lange, opgerichte hals en een rechte rug. De achterhand is matig bespierd maar stevig gebouwd. Goed beenwerk is voor bergrassen zeer belangrijk en is bij het Brilschaap dus sterk en de klauwen zijn hard. Het hoofd is lang en smal en vooral de rammen hebben een sterk gebogen neusbeen (ramsneus). Zwarte pigmentatie aan de oren en rond of onder de ogen (bril) afzakkend richting neus. Kleine zwarte vlekken op lippen en kin zijn toegestaan. De lange vlezige hangoren zijn voor een- tot tweederde deel zwart. Brilschapen hebben geen horens.

Karakter

Brilschapen hebben een rustig karakter en zijn gemakkelijk te houden. Ze zijn niet veeleisend.

Geschiedenis

Het Brilschaap is afkomstig uit de bergstreken van Oostenrijk en het zuiden van Duitsland. De oorsprong van het ras zou in Karinthië (Kärnten) liggen, vandaar dat deze streeknaam (Kärntner) vaak wordt toegevoegd aan de naam. Het ras is ontstaan uit kruisingen van verschillende bergrassen.

De Brilschapen van het Duitse rijk werden met andere bergschapen op één hoop gegooid. Het luidde in het zuiden van Duitsland en Oostenrijk bijna de ondergang in van het ras. Hooguit enkele honderden brilschapen overleefden de rasvoorschriften uit die periode en in de decennia na de Tweede Wereldoorlog hielden enkele fokkers het schaap met de lange oren en de zwarte vlekken rond de ogen op de been. Pas sinds 1990 vertoont de populatie Duitse en Oostenrijkse Brilschapen weer enige groei.

Wist je dat:

-          Door de gladde, afhangende vacht zijn de dieren zeer geschikt voor gebieden met veel neerslag.
-          Brilschapen weinig ziek zijn?
-          Er vlak voor de tweede wereldoorlog nog maar zeventien ooien en zes rammen over waren van dit ras?

Rasbehoud

De Vereniging van speciale schapenrassen (VSS) stelt zich ten doel: 'Het handhaven en verbeteren van speciale schapenrassen en het behartigen van de belangen van de fokkers en houders van de bij de vereniging aangesloten schapenrassen.'