Menu

Boergeit

De Boergeit komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. De naam 'Boer' houdt verband met de Hollandse immigranten. Zij hebben het ras door intensief fokken geselecteerd. Het is niet alleen een vleesras, maar de Boergeit wordt ook gehouden voor landschapsbeheer.

Rasomschrijving

Boergeiten zijn overwegend wit met een roodbruine kop en een witte bles. De kop is krachtig, het neusprofiel is gebogen, de hangoren zijn breed en middenlang. De hoorns zijn donkergekleurd en hebben een gemiddelde lengte. Een volwassen Boerbok weegt tussen 110 en 140 kilo. Een volwassen boergeit weegt tussen 90 en 100 kg. Karakteristiek is hun snelle gewichtstoename, zware bespiering en goede vruchtbaarheid. Meestal werpen ze tweelingen.
Karakter

Doordat het karakter van deze geiten heel plezierig is kunnen ze ook goed naast schapen gehouden worden. De Boergeit heeft over het algemeen een lief karakter en kuddes gedragen zich doorgaans rustig.

Geschiedenis

Boergeiten zijn begin 1900 in Zuid-Afrika ontstaan, door Nubische geiten te kruisen met Europese en Indische rassen. en zijn sinds 1959 in Zuid-Afrika geregistreerd. 93 procent van de totale populatie aan Boergeiten bevindt zich in de tropen en subtropen.

In 1977 werden de eerste boergeiten naar Duitsland gehaald en van daaruit verspreid over andere Europese landen. Pas in 2003 werd de rasstandaard voor de boergeit in Nederland opgesteld.

Wist je dat:
-          De Boergeit niet een heel goede melkproductie heeft?
-          De lammeren tijdens de eerste drie maanden 200 tot 250 gram per dag aankomen? Ze dus al 24 kg wegen als ze pas 3 maanden oud zijn?
-          De witte vacht reflecteert in het zonlicht, terwijl de roodbruine aftekening de kwetsbare plekken rond de ogen, neus, oren en onder de staart tegen het zonlicht beschermt?

Rasbehoud

De organisatie die in Nederland het stamboek van het ras beheert is de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij.