Geschiedenis
De modern vormgegeven boerderij op het voormalig terrein van de Floriade is in 1992 gebouwd. Deze grote wereldtuinbouwtentoonstelling vindt om de tien jaar plaats. De kleur blauw op het modern vormgegeven hoofdgebouw verwijst naar oud boerenblauw wat vroeger in de keukens toegepast werd om vliegen te weren.
Na de Floriade werd Stadsboerderij 2000 aan de gemeente Zoetermeer overgedragen. Op 1 oktober 1993 werd de boerderij officieel heropend en kreeg ze de naam De Balijhoeve.
De naam is afgeleid van het bosgebied De Balij dat grenst aan de stadsboerderij. De Balij is een onderdeel van het Buytenhout, het grote groengebied tussen Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Delft. Staatsbosbeheer beheert De Balij samen met het Bieslandse bos.
Gevelsteen Lactohoeve
Op de boerderij staat een bank met daarin gemetseld de gevelsteen Lactohoeve. De gevelsteen is afkomstig van de boerderij 'Lactohoeve' aan de Rokkeveenseweg. Lactohoeve was een van de vier boerderijen van het babyvoedingconcern Nutricia. Lactohoeve is gesloopt en de steen is het nog het enige overblijfsel. De gevelsteen heeft op De Balijhoeve een plekje gekregen, omdat op deze stadsboerderij een grote educatieve aandacht is voor zuivelproductie.