Menu

Nederlandse bonte schaap

De Herkomst van het Nederlandse Bonte Schaap is onbekend. Wel staat vast dat het bonte schaap van oudsher voorkomt in het veenweidegebied en dat het zich pas de laatste tien jaar heeft verspreid over de rest van het land. Het waren geliefde schapen, maar er is wel heel wat ingekruist.

Rasomschrijving

Omdat geen sprake is van een ras, is het niet mogelijk een eenduidige beschrijving te maken van de eisen waaraan het Nederlands Bonte Schaap dient te voldoen. Wel bestaat er een fokideaal.

Karakter

Het Nederlands Bonte Schaap is van uitstekende kwaliteit en heeft een rustig karakter. Ze zijn zeer makkelijk in de omgang en daarom geliefde schapen

Geschiedenis

De herkomst van het Nederlandse Bonte Schaap is onbekend. Dat zal altijd wel zo blijven, tenzij genetisch onderzoek ooit een bijzondere link aan het licht brengt. Wellicht komt het Nederlandse bonte schaap voort uit een bont heideschaap of kan er verwantschap worden aangetoond met de melkschapen. De kans is groot dat het schaap uit zo’n genetisch rommeltje bestaat, dat het spoor terug amper nog is te volgen.

Wist je dat:

-          Een gecastreerde ram een Hamel heet?
-          Er naar schatting enkele tienduizenden bonte schapen in Nederland zijn?

Rasbehoud

Vereniging Het Nederlandse Bonte Schaap (NLBS) heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit van het Nederlands bonte schaap