Menu

Bonte melkgeit

De bonte geit is een melkgeit en heeft een hoge melkproductie, waardoor de geit niet alleen voor de hobby maar ook in de professionele melkveehouderij gehouden wordt. Ze geeft tussen de 3 en 5 liter melk per dag.

Rasomschrijving

De Nederlandse bonte geit is een hoogbenige, ruim gebouwde, gerekte melkgeit. De Nederlandse bonte geit komt zowel gehoornd als ongehoornd voor. De geit heeft een schofthoogte van ongeveer 75 centimeter en de bok 90 centimeter.

Karakter

De Nederlandse bonte geit is een geitenras dat een hekel heeft aan regen, en bij de eerste druppels zoeken zij al een schuilplaats. Ze houden erg van klimmen en klauteren, en vinden het dan ook geweldig als er een boomstronk, een rotsblok of andere klimattributen in hun verblijf aanwezig zijn.

Geschiedenis

De Nederlandse bonte geit is een Nederlands geitenras en stamt af van de koebonte Zeeuwse landgeit.

Vanaf 1970 waren er bijna geen bonte geiten meer in Nederland. Enkele geitenhouders begonnen bonte geiten aan te houden met als doel dit ras te behouden en te verbeteren in type en productie. Het stamboek voor de Nederlandse bonte geit werd in 1980 opgericht.

Wist je dat:
-          Deze geit een jaarproductie kan halen van meer dan 1500 kg melk?
-          Sommige geiten zelfs meer dan 10.000 kg melk in hun leven geven?
-          De Stichting Zeldzame Huisdierrassen de Nederlandse Bonte Geit verkozen heeft tot zeldzaam ras van het jaar 2016?

Rasbehoud

De Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG)  zorgt voor het bewaren van de raskenmerken en het verbeteren van de gebruikseigenschappen van het geitenras.