Menu

Kune Kune

Kune Kune varkens, ook wel bekend als Maori varkens, komen veel in Nieuw-Zeeland voor maar vinden hun oorsprong in Europa en Amerika.

Rasomschrijving

Kune Kune betekent letterlijk vet en rond en zo zien Kune Kune varkens er ook uit: ze hebben korte poten en een kort rond lijf. Het is het enige varkensras dat een kwastje aan zijn kin heeft hangen (‘piri piri’).

Karakter

Ze hebben een verrukkelijk temperament: rustig, vreedzaam en heel vriendelijk. Ze bloeien helemaal op in menselijk gezelschap.

Geschiedenis

Eind 18e eeuw namen Europese en Amerikaanse walvisvaarders op hun reis de varkens mee uit Nieuw-Zeeland die ze ruilden voor tabak met de Maori’s.

In de jaren ’70 was het ras echter bijna uitgestorven.

Toen twee reservaateigenaren beseften dat de populatie slonk, verzamelden ze de laatste achttien Kune Kune’s. Met dit kleine aantal dieren lukte het ze de populatie weer uit te breiden.

Toen in 1992 Britse fokkers besloten het ras te importeren, kwamen de varkens weer terug naar Europa. Vijf jaar later importeerde ’t Swieneparredies de eerste Kune Kune’s naar Nederland. Ze worden nu vaak gehouden op kinderboerderijen of als huisdier.

Wist je dat:

-          Je Kune Kune eigenlijk uitspreekt als “koenie koenie”? en dat dit staat voor “vet en rond” in de taal van de Maori’s?
-          Varkens eigenlijk hele schone dieren zijn en wanneer ze een vrije uitloop hebben, nooit hun slaapplaats zullen bevuilen?

Rasbehoud

De Kunekune Vereniging Nederland draagt zorg voor de bevordering van het fokken, bezit en welzijn van Kunekune varkens.