Menu

Roodbonte Fries

Niet alleen de haarkleur kenmerkt het Roodbont Fries Vee. De Roodbonte Friese koe is een sterk gebouwde, goed bevleesde koe. Hoewel de melkproductie van het Roodbonte Friese Vee lager ligt dan bij de Holstein-Frisian, is de Roodbonte Friese koe uitermate geschikt om mee te boeren.

Rasomschrijving

De Roodbonte Friese koe heeft een krachtige gelijkmatige spiermassa, sterke benen en klauwen en heeft een kruishoogte van tussen de 130 en 145 cm.

Ze heeft scherp begrensde rode vlakken (velden) en een brede witte band ter hoogte van de schoft. De buik is wit, de hals bij voorkeur volledig rood. De benen en staartpluim zijn wit tot boven de voorknie en hak. De witte kol op de kop is driehoekig van vorm. De dieprode kleur aan de kop neigt naar zwart.

Karakter

Roodbonte Friese koeien staan bekend om het vermogen om zich zeer gemakkelijk aan te passen aan verschillende omstandigheden. Overigens zijn ze ook plezierig in de omgang bij het melken.

Geschiedenis

In het verleden was de Nederlandse koe voornamelijk roodbont van kleur. Volgens de Stichting Roodbont Fries Vee is het een uitgemaakte zaak dat de veestapel in Noord Nederland voor 1800 voornamelijk bestond uit roodbonte dieren.

In 1750 slaat de veepest toe en verdwijnt driekwart van de Nederlandse veestapel. Om dit verlies te compenseren worden zwartbonte koeien uit Denemarken en Duitsland gehaald. Deze dieren vormen de voorouders van het Fries-Hollands vee. In de eeuwen daarna kreeg het zwartbonte vee echter de overhand.

In de 20e eeuw waren er nog steeds boeren die vasthielden aan de rode kleur. Het was de redding van het ras. Hoewel het er anno 2007 met driehonderd resterende koeien, waarvan tien procent stieren en sperma in de genenbank van het Centrum voor Genetische bronnen Nederland, bepaald niet rooskleurig voorstaat, is de situatie toch al beduidend beter dan in 1993.

Wist je dat:

-          Het Roodbonte Friese ras wordt al in de Middeleeuwen in Nederland werd aangetroffen?
-          Er in 1993 maar zeventien Roodbonte Friese koeien over waren?

Rasbehoud

In 1993 is de Stichting Roodbont Fries Vee opgericht. De stichting stelde in samenwerking met de boeren een fokprogramma op en sloeg het sperma van zuiver Roodbont Fries Vee op in de Genenbank. Op dit moment zijn er nog slechts ongeveer vijfhonderd koeien van het Roodbonte Friese ras.