Menu

Ijslandse pony

Het IJslandse paard komt uit IJsland en wordt al meer dan 1000 jaar raszuiver gefokt. Ze staan bekend om hun verschillende ‘gangen’ en zijn niet te vergelijken met het gemiddelde manegepaard. In combinatie met de vaak wat complexe gangen, zijn IJslanders daarom geen uitsproken kinderpony’s.

Rasomschrijving

Een typisch IJslands paard is rechthoekig en compact van vorm. Kenmerkend voor het ras is een afhangend kruis, lange, volle manen en staart en een dikke, beschermende wintervacht. De stokmaat (schofthoogte) varieert van 1,30 tot 1,50 meter waarmee het ras eigenlijk tot de ponyrassen behoort.

Kenmerkend

Het zal niemand verbazen dat de IJslander, net als ieder paard, kan stappen, draven en galopperen. Maar een gangenpaard kan meer! De IJslander heeft nog twee versnellingen tot zijn beschikking:

Tölt - In de tölt zet het paard zijn benen hetzelfde neer als in de stap, het gaat alleen wat sneller.

Telgang - In de telgang beweegt de IJslander de twee benen aan één kant tegelijk. Dus eerst gaan het linker achter- en voorbeen tegelijk naar voren, dan het rechter achter- en voorbeen.

Karakter

Een typische IJslander is zelfstandig, werklustig, sensibel en vriendelijk. IJslanders zijn echte kuddedieren. De jonge paarden groeien in grote groepen op, vaak in begrazingsprojecten. De kuddegenoten geven elkaar een gedegen opvoeding in respect en communicatie. Iets waar de ruiter later weer profijt van kan hebben. De eerste rit op een IJslander is voor veel ruiters een openbaring. Een echte IJslander denkt voorwaarts, dus loopt uit zichzelf.

Geschiedenis

Rond het jaar 800 brachten de Vikingen Europese paarden naar IJsland. Ruim honderd jaar later gingen de IJslandse grenzen nagenoeg op slot voor paarden. Sinds die tijd zijn er nauwelijks nieuwe paarden naar IJsland gekomen. Daardoor lijkt de huidige IJslander nog heel sterk op het Europese oerpaard. Door de barre omstandigheden op IJsland – vulkaanuitbarstingen, extreme koude, hongersnoden – overleefden alleen de sterkste paarden. En dat zien we nu nog terug in de hardheid en gezondheid van de IJslander.

De eerste fokverenigingen ontstonden rond 1904 en het officiële stamboek werd opgericht in 1923.

Wist je dat:

-          Het IJslandse paard regelrecht afstamt van het Europese oerpaard?
-          Het IJslandse paard in vergelijking met andere rassen pas laat rijp is en over het algemeen pas op zes- of zevenjarige leeftijd volgroeid.
-          Het IJslandse paard vroeger zelfs werd ingezet voor schapen te drijven?

Rasbehoud

In 1959 is het NSIJP begonnen als stamboek voor de eerste IJslandse paarden die naar Nederland werden geïmporteerd. In de bijna 60 jaar van haar bestaan is het NSIJP uitgegroeid tot  dé organisatie voor iedereen die zich verbonden voelt met het IJslandse paard in Nederland.